Primavera

Primavera
Foto/ F.Leonart

martes, 11 de septiembre de 2012


L' 11 de Setembre de 2012. Entrevista a dones de l’ANC

Atenció: s'obre en una nova finestra. PDFImprimeixCorreu electrònic
Les persones no podem ser si no som lliures*

Aquest 11 de Setembre, La Independent -davant l'indiscutible protagonisme de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC)- ha volgut recollir l'opinió de dones amb representació i significació en l'Assemblea, tant pel que fa per la seva tasca per la llibertat de Catalunya com a poble com pels drets de les dones. 
Indepedentistes i feministes? 

Carme Forcadell  és la presidenta de l'ANC. Aquesta sabadellenca llicenciada en Filosofia i en Ciències de la Comunicació per la Universitat Autònoma de Barcelona, màster en Filologia Catalana i catedràtica d’ensenyament secundari, fa ja anys que lluita pel reconeixement de Catalunya tant des de la seva tasca professional com des de la seva militancia política.

Forcadell afirma que "La marxa de la Diada hauria de suposar un punt d'inflexió" i explica que "la manifestació de l'11 de setembre convida tot el poble català a demanar que Catalunya sigui un nou estat d'Europa" i que ” totes i tots els participants seran comptades i comptats com a  independentistes” i creu que si “ens volem considerar com a catalanes i catalans hem de tenir un estat”.


En demanar-li sobre el seu sentiment encapçalant i essent la persona més visible de l'ANPC ens recorda que el seu funcionament és assembleari i per tant ben allunyat del sistema de poder dels partits polítics i d'altres organitzacions i que aquesta ja es una manera de fer política molt més democràtica i transversal. 


I com que “ la responsabilitat i el lideratge és molt més coral, també ho són les veus de les dones que participen activament a l'ANC”. Ens convida doncs a parlar d'aquest 11 de Setembre, d’independentisme i de feminisme amb altres companyes de l'ANC com són: Núria Jàvega, que treballa en Direcció d'Exportació i és membre del Comité Executiu del Secretariat i impulsora de les Sectorials; Anna Masó, filòsofa i membre del Secretariat de l'ANC, Territorial de Gràcia i Sectorials, Cat-Exterior i Dones x la Independència; Assumpció Cantalozella, escriptora; Pilar Soler de la Territorial de Sarrià – Sant Gervasi; i Isabel Balat, empresària, de la Territorial de Fort Pienc i Coordinadora de la Sectorial Dones per la Independència ANC.



Què és la sectorial de Dones de l'ANC?. Quan es va crear i quins objectius té?


n_jave
Núria Jàvega
Núria JàvegaLa sectorial de Dones és un grup de treball de recent creació dins el marc de les sectorials de l´ANC com a grups de pressió en els seus àmbits corresponents. Dins el marc referencial de l’assemblea i els seus principis de mobilització, construcció i unitat d’acció, incideix en voler agrupar i proveir el discurs polític general de l’Assemblea de tot allò relatiu al paper de la dona a la societat, de la seva lluita secular per la paritat i la igualtat i de la necessitat que les dones siguin presents sempre en totes i cadascunes de les fites nacionals que anem proposant-nos. 


a_maso
Anna Masó
Anna Masó: Cert! Es va crear el 2 d’agost d’enguany, amb una assistència de dotze persones, que en són les impulsores i obren les portes i finestres a totes les dones que s’hi vulguin afegir. L’objectiu és doble: observar la participació política de les dones, i avançar en el nivell de paritat i llibertat assolit  fins ara per tal que les condicions educatives, laborals, de respecte i llibertat entre ambdós sexes, en els àmbits privats i públics, arribin a totes les dones de Catalunya sense exclusió.  Les sectorials són assemblees formades per gent interessada en temes professionals, socials o d’afinitats diverses, per exemple existeix la sectorial de Joves per la Independència i també la sectorial de Jubilats per la Independència. També hi ha una sectorial de contactes amb els catalans i catalanes de la diàspora, gent que va emigrar en acabar la guerra civil o descendents d’anteriors onades migratòries. La de Dones fou  la primera que es va crear, com he dit l’agost de 2011. Les sectorials es formen en funció d’un interès comú amb el propòsit de treballar per avançar en el reptes que la societat actual planteja. 



Vareu participar en els actes i la carta al Conseller Mascarell per a la igualtat en els organismes i institucions de Cultura i Mitjans de Comunicació. Heu fet ja algunes actuacions en d'altres temes? 



Núria Jàvega: Tot i que en preparació, la sectorial no estava formalment constituïda llavors. És a partir d’aquell moment que, en connivència amb col•lectius i associacions de dones de tot el país i més enllà (pretenem establir tanmateix contacte amb associacions de dones internacionals i, en aquest sentit, treballem estretament amb la sectorial de la Catalunya exterior) comencem a  fer una crida per aglutinar forces, mobilitzar-nos i anar perfilant i definint discurs. 



a_cantal
Assumpció Cantalozella
Assumpció Cantalozella: Personalment, no hi vaig participar. Tanmateix he fet ja diverses actuacions durant aquest temps per a l’alliberament de la dona: conferències, escrits, i intervencions en alguns temes concrets. 



Quines reivindicacions de les dones - en aquests moments de perill de pèrdues de drets:  laborals, formatius, de retribució pels treballs de cura, del propi cos, etc. que tant ha costat aconseguir -  penseu que ha recollit l'ANC? 


En primer lloc ens respón la Coordinadora de la Sectorial Dones per la Independència AN



i_bala
Isabel Balat i Diez
Isabel Balat i Diez:  Quan l’ANC du per lema “Llibertat i Estat propi”, ja està fent seves implícitament les nostres reivindicacions. Llibertat: Per decidir el que volem i com ho volem en matèria de Sanitat, Formació, Família, Treball (empresa, emprenedoria) en Justícia i en totes les altres com les Lleis, les Arts, etc. perquè el que  volem és ser presents en tots els estaments decisoris al costat del homes, ni mes menys. I per vàlua pròpia. Estat propi: Aquest nou Estat amb noves estratègies i nous valors, amb un bagatge molt positiu d’experiències i de drets assolits, on el “sisè sentit” i la nostra sensibilitat, aquest saber fer diferencial i enriquidor de les dones té molt a dir i molt a  fer. Serem on calgui, quan calgui i amb qui calgui,  vetllant per un Estat just, solidari , integrador i no sexista.


Núria Jàvega: Com la resta de sectorials del moviment, Dones per la Independència treballa per tal que Catalunya sigui un nou estat i, en aquest sentit, amb la possibilitat de partir des de zero per fer millorar la realitat que tenim ara i inspirada en models reeixits arreu, recollim tares i mals funcionaments, propis o imposats, dins la societat per tal de donar-los un nou enfocament i apuntar ja directament envers lleis més justes, equitatives i racionals en tots els sentits. Es tracta d’un debat obert a totes les dones del país perquè a totes ens interessa que, efectivament aquest país esdevingui una realitat i poder resoldre els nostres problemes específics sense ingerències externes per deixar de banda segons quins discursos inútils i centrar-nos en tendir a la excel·lència, també en el camp del dret de les dones que, amb el temps esperem sigui un tema de debat passat de moda i superat a casa nostra. 


Assumpció Cantalozella: L’ANC ha recollit tant les reivindicacions laborals com les dels drets personals (avortament, llibertat d’actuació a la família) com també les formatives. 


La següent entrevistada, Soler Massana, posa l’accent en la molta feina que encara hi ha per fer en el si de l’ANC...
p_soler
Pilar Soler Masana
Pilar Soler Masana:  L'ANC ha fet una gran feina general, però no ha tractat en especial el tema de les dones, és per això que s'ha creat aquesta sectorial. Intentarem treballar tots aquests temes que afecten les dones. 



Finalment, quins missatges de l'ANC s'adrecen a les dones de Catalunya per aquest 11 de setembre? 


Núria Jàvega: Crida viva i activa a la participació, en primer lloc. S’ha acabat delegar responsabilitats i assumim que cadascun i cadascuna de nosaltres hi té molt a dir en el procés en què som immersos, que tots i totes hem de ser protagonistes de la història i que la història, en aquests casos, la fan homes i especialment dones valentes, que estimen la seva terra i tenen la visió, la perspectiva de voler deixar a les generacions futures un llegat del qual puguin sentir-se orgulloses i no pas avergonyir-se o passar-lo de llarg. 


Isabel Balat i Diez: D’esperança! Ja tenim un país. Ara necessitem un Estat propi per poder viure i somriure com a Dones del segle XXI  amb llibertat i igualtat, amb drets i deures. Participant de forma decisiva en el nostre destí i en el del nostre país. 

Pilar Soler Masana: Que ens ajudin en aquest procés cap a la independència. Que cadascuna, dins les seves possibilitats,opini i contribueixi a tenir un Estat en el qual les dones participin més activament en la política.

I acabem amb les paraules d’

Anna Masó: Doncs jo diria que missatge explícit cap perquè l’ANC està molt centrada en l’objectiu principal i hauria de dir únic que és assolir la Independència. L’ANC està molt atenta a l’agreujament de tots els problemes que ha comportat l’actual crisi econòmica i financera que té com a conseqüència l’empobriment de molts sectors de població, però també la pèrdua de drets laborals, el retrocés d’iniciatives com la de conciliació entre família i treball, el desencís dels joves, la violència quotidiana contra les dones... l’ANC n’és sabedora però no pot, ni ha de perdre de vista el seu objectiu, ara ha de donar prioritat al missatge independentista. L’ANC vol un país millor, està treballant per tal que ho sigui, a través de les territorials i especialment a través de les sectorials, són aquestes les que estan dissenyant el país que volem, per a oferir-ho al poble i al govern que triem per al Nou Estat d’Europa. Estem fent camí per recuperar la confiança en el futur.
* Adaptació del vers de Salvador Espriu que l'ANC ha fet servir com a lema de la Marxa per la Independència: "Escolta, Sepharad: els homes no poden ser: si no són lliures

No hay comentarios: