Mila Arcarons ofereix al seu bloc un passeig per la obra de Angeles Caso .Recomanable.
CONTRA EL VIENTO
Angeles Caso fou premiada el 15 d’octubre amb el premi Planeta . I la seva novel.la – Contra el viento- arriba a les llibreries aquesta propera setmana. Ens agradarà llegir la novel·la guanyadora del Planeta 2009 que segons paraules d’Angeles Caso “retrata les heroïnes del segle XXI: dones que lluiten contra molts mals vents, com la misèria i la poca educació”.
Aquesta autora ens condueix sovint - a la premsa i en la seva obra creativa – per a descobrir persones oblidades . Ho deia arran del premi : “Intento mostrar a personas invisibles por ser mujeres e immigrantes”. Un intent que es prollonga en el temps amb les seves col·laboracions al Magazine de “La Vanguardia” , com a columnista de “Publico” i en la seva recerca , també , com llicenciada en Història de l’Art per la Universitat d’Oviedo.
Per això , quan es va difondre que A. Caso era la premiada vaig recordar que havia intentat trencar aquestes invisibilitats i silenci sobre dones vinculades a l’art i a la creació al llibre “Las olvidadas” publicat , també , per Planeta en el que partint de la reflexió de Safo de Lesbos , “us asseguro que algú es recordarà de nosaltres en el futur”, ens acompanya i ens fa conèixer dones creadores i sabies, escriptores, artistes que van trencar el seu silenci i es van mirar de posicionar en el seu món , envoltat de homes .
vents, com la misèria i la poca educació”.
I vaig rellegir algunes de les seves aportacions en relació al pensament dels homes sobre nosaltres . Llargues llistes d’homes que no silencien només , sinó que provem d’imposar una manera d’interpretar el món i el paper que hi tenen les dones . Homes de prestigi que ens han qüestionat : “la idea de arrojar a la mujer a la lucha por la existencia tal como la afronta el hombre es realmente un idea que nació muerta. Creo que toda accions reformadora tanto en el terreno de la ley como en el de la educacions fracasarà ante el hecho que, mucho antes de la edad en que un homebre esta en condiciones de labrarse una posicions en la sociedad , la naturaleza ha cifrado el destino de la mijer en la belleza, en el encanto y en la dulzura” (Freud . S.XIX/XX).
Algunes entrevistes : Nos hemos liberado explotando a otras mujeres;
No hay comentarios:
Publicar un comentario