Primavera

Primavera
Foto/ F.Leonart

martes, 5 de abril de 2011


Fa pocs dies van emetre una part de la historia de Catalunya amb la figura d´ Ermessenda per la nostre ,televisió catalana TV3. Va disposar d´una veritable audiència que cal destacar i també partidaris i no partidaris de la manera d’enfocar el personatge i les maneres de com reflexa les costums ,hàbits, potser un pel allunyats de la realitat de llavors. No es tracta de valorar aquesta versió novel·lada per televisió i si cal mostrar el reso de determinades dones reals i compromeses dins del temps i d´una època medieval a Catalunya . Mila Arcarons en parla en aquest article publicat al seu bloc força interessant.

Gracies Mila i permet que puguem fer una ullada i accedir a d´altres ressenyes amb nom de dones.
DONES A l'EDAT MITJANA


Em cau a les mans algunes informacions sobre les dones a l'edat mitjana. Llegeixo que al Museo de Bellas de Bilbao hi ha una exposició sobre els rols femenins a la societat medieval a partir de la iconografia artística del segles XIII a XV. Peces de pintura, escultura, tapís .... que exploren l'evolució d'aquests rols - Hay mas en ti. Imagenes de la mujer en la Edad Media - Dies enrere a El Periodico, amb article de Núria Marron : les altres s. S'hi comentava que sèrie de TV-3 sobre la comtessa havia posat de relleu altres dones destacades de l'edat mitjana catalana. Convidava a descobrir que "van ser lliures a la seva manera sense mirar-se en el mirall dels homes, i van inventar altres formes d'educar, de crear de curar, de manar i fins i tot de relacionar-se amb déu" ( Milagros Rivera Garretas ). S'hi esmentava Duoda - comtessa de Barcelona- ; Maria de Castella - reina de la corona catalano-aragonesa - ; Isabel de Villena - monja i escriptora - Vaig recordar de nou el pròleg de Ròmul Brutons i Segarra a " Dames,reines i abadesses.

Divuit personalitats femenines a la Catalunya Medieval" d'Elisenda Martí " ...... resseguir el casal comtal de Barcelona, des de Gifré el Pilós a Martí l'Humà, es redueix sovint a centrar la mirada als vint-i-tres homes que se succeiren al llarg de cinc-cents anys ... a mesura que incorporaven territoris i ampliaven el seu poder... fins a la dolorosa extinció de la línia succesoria masculina ..." A més d'Ermessenda, al llibre s'hi estudia : Almodis de la Marca, Mafalda de Pulla-Calàbria, Dolça de Provença, Peronella d'Aragó, Sança de Castella, Aurembiaix d' Urgell, Constança d . e Sicília, Blanca d'Anjou, Sança de Mallorca, Elisenda de Montcada , Teresa d'Entença, Constança d'Aragó, Cecilia de Comenge, sibil.la de Fortià, Violant de Bar, Margarida de Prades, Blanca de Navarra http://milaarcarons.blogspot.com/

No hay comentarios: