La Marxa Mundial de les Dones de Catalunya us demanem el vostre suport a l’Acció feminista Internacional en solidaritat amb les dones i els pobles de la RDC i us convoquem a la mobilització
16 d’octubre a les 18 hores a Canaletes
Per la pau i la desmilitarització a la República Democràtica del Congo
Les dones marxarem fins que totes siguem lliures!!
Podeu enviar el vostre suport a
marxa@pangea.org
carmenmurias@telefonica.net
16 d’octubre a les 18 hores a Canaletes
Per la pau i la desmilitarització a la República Democràtica del Congo
Les dones marxarem fins que totes siguem lliures!!
Podeu enviar el vostre suport a
marxa@pangea.org
carmenmurias@telefonica.net
La Marxa Mundial de les Dones portarà a terme entre els dies 13 al 17 d’octubre la Tercera Acció Feminista Internacional a la ciutat de Bukavu , provincia de Sud-Kivu , de la República Democràtica del Congo . Aquesta Acció Feminista acabarà el dia 17 d’octubre amb una gran manifestació per la pau i la desmilitarització, amb diverses mobilitzacions que es portaran a terme en diferents ciutats del món ( Barcelona i 40 més confirmades).
Els motius que van portar a la MMM a prendre la decisió d’organitzar a la RDC la seva Acció Feminista Internacional són :
La violència extrema que pateixen les dones i les nenes , particularment greu a la zona del Kivu, per part de tots el homes armats i grups militars i paramilitars presents en el conflicte , amb la més absoluta impunitat . La violació de dones i nenes és utilitzada de manera sistemàtica per a humiliar , deshonrar i desmoralitzar a la població . En mig d’aquest cruel conflicte , els cosos de les dones són considerats com a botí de guerra i , si ja és bastant significatiu el silenci que acompanya el conflicte general , aquest aspecte de la guerra contra les dones és encara més silenciat.
L’existència de grups de dones congoleses organitzades , que malgrat la greu situació , resisteixen , curen les ferides psíquiques i físiques de les dones i les nenes violades i torturades , guarden la memòria de les assassinades , denuncien aquest conflicte i el feminicidi i fan propostes de pau . La seva existència ha permès a la MMM organitzar aquesta Acció.
Reforçar-les és un dels nostres principals objectius.
El conflicte que des de fa 15 anys dessagna la RDC , conflicte silenciat pels mitjans de comunicació , desconegut per la majoria de l’opinió pública i front al qual els nostres governs i organismes internacionals no fan res. Però les xifres són esfereïdores , 5 milions de persones assassinades , 40 milions de nens soldats , 4 milions de desplaçades i refugiades , 500.000 violacions de dones i nenes ( comptabilitzades) … Què hi ha darrere d’aquest conflicte? , perquè els poderosos del món miren cap un altres costat mentre els pobles pateixen , les dones són torturades sexualment , les riqueses són espoliades i els grups armats actuen amb total impunitat?
.Denunciar aquest conflicte , els interessos econòmics que hi ha darrere i la responsabilitat de les multinacionals i governs occidentals és altre dels nostres objectius . Aquest conflicte és una història de pillatge i lluita pel control de l’explotació dels riquíssims recursos naturals de la part oriental de la RDC , iniciativa en la que intervenen les organitzacions i exèrcits de la zona , però també grans empreses multinacionals de EEUU , Europa i Canadà . La RDC és un pais privilegiat en recursos naturals i particularment important és el Coltan , del que posseeix el 80% de la producció mundial . En el coltan estan presents diversos minerals estratègics per a la industria actual : telefonia mòvil , ordinadors , GPS, fibra òptica, avions , centrals atòmiques i espacials , equips de diagnòstic mèdic … La comercialització d’aquest mineral enriqueix a qui el comercialitza , però no als seus propietaris: els pobles de la RDC
Grans multinacionals com Nokia , Ericsson , Siemens , Bayer ( la seva filial Stark és la productora del 50% del tantalio a nivell mundial) Intel , Hitachi , IBM i moltes altres obtenen els materials en aquesta zona , per la qual cosa s’associen amb els grups locals i les forces militars rebels . Entre les més anomenades figuren la Barrick Gold Corporation de Canada , L’American Mineral Fields ( en la que G. Bush pare tenia interessos) i la Sud-Africana Anglo-American Corporation.
ONGs presents en la RDC han denunciat reiteradament com els exèrcits i milicies d’Uganda i Ruanda presents en territori de la RDC controlen les zones mineres en explotació i la comercialització , com l’exèrcit rwandés trasllada el mineral a Kigali i l’exporta a EEUU, Alemania, Holanda i Bélgica. Aquestes ONGs denúncien també com companyies aèries privades , com la Sabena o l’American Airlines , porten armes d’anada i de tornada minerals.
La Misió de les Nacions Unides per a la’estabilització de la RDC ( MINUSCO) compleix 10 anys de presència al Congo , sense que la població noti cap incidència positiva . Mantenir un soldat costa 400 vegades el PIB per càpita de la RDC. A més existeixen denúncies de violacions a dones i nenes i d’altres actes de violència contra la població civil . Demanar la sortida del MINUSCO és altra de les demandes de les dones congoleses a la que donarem suport.
En aquest escenari de genocidi , feminicidi , vulneració dels drets humans , expoliació de riqueses , destrucció ecològica i desestabilització del pais , l’Acció de la MMM cerca reforçar l’autonomia social i ecomòmica de les dones congoleses i exigir que els responsables de les agressions sexuals i la utilització dels cosos de les dones com a arma de guerra siguin jutjats i castigats .
Denunciar els interessos econòmics que sostenen aquesta guerra , lluitar per a que els recursos naturals beneficien de manera prioritària als pobles de la RDC , perquè puguin decidir el seu model econòmic amb sobirania alimentària i respecte a la biodiversitat i la natura.
Per a que la RDC arribi la pau que comenci amb la desmilitarització del país , la sortida immediata dels grups armats estrangers i la sortida progressiva de la MINUSCO.
Cridar de manera especial l’atenció sobre els vincles existents entre les violències contra les dones , els conflictes i la militarització
No hay comentarios:
Publicar un comentario