Primavera

Primavera
Foto/ F.Leonart

miércoles, 23 de septiembre de 2009

Mila Arcarons en el seu bloc fa referència a un programa de TV3. “30 minuts” que ens va alliçonar sobre la relació dona–poder.“Quan manen les dones!” .
Tinc que felicitar a Mila per el recull al seu bloc. Ara podeu llegir aquests apunts i us convido a clikar al seu bloc ,sempre interessant per els continguts.
Ahir TV3 ens va oferir un programa a “30 minuts” que ens va alliçonar sobre la relació dona–poder.“Quan manen les dones!” . Un bon reportatge. Una suma de bones reflexions . Recollides a dones que han “triomfat” en la seva vida politica i professional de diferents països (Islàndia, França, Gran Bretanya i Espanya... ) i , experts i estudiosos que han pensat en el tema.
Sovint la televisió ens dóna missatges estereotipats de les dones. A les sèries de televisió , a la publicitat ....encara hi ha dones que són sempre a casa i que netegen molt, noies guapíssimes lligades a la cosmètica, mares estressades abocades als seus fills i filles .... Certament els mitjans de comunicació , la televisió ... ens exposen una realitat que no necessàriament és la certa. La autèntica . O , per altra banda , sovint resta clara l’absència de les dones a la TV . ( Hi ha encara moltes evidencies : qui va a les tertúlies ? qui opina als mitjans ? quanta presencia hi ha als mitjans de les dones i en quin tema ...) . Per a reflexionar sobre aquestes absències el CAC ens va alliçonar just abans de l’estiu al Parlament http://www.parlament.cat/activitat/dspcc/08c600.pdf
Ens agrada doncs que ahir TV3 dones la paraula a les dones . Ens agrada que TV3 suggereixi a la ciutadania noves mirades envers el poder . El fil conductor del programa d’ahir fou que les dones han de prendre nous protagonismes en la vida publica . Nos falta liderazgo femenino , titulava "El Pais" dies enrera . I recordava , com ahir , que potser el desastre econòmic no hagués arribat fins on ha arribat , si al capdavant de Lehman Brothers hi hagués hagut dones . També un recordatori sobre les maneres d’exercir el poder . En general , les dones son més reflexives , escolten més, treballen amb equip. Fan mes propostes socials i transversals...
Aspectes positius i que portaven ha manifestar a Antoni Gutiérrez-Rubí - http://www.gutierrez-rubi.es/ - que cal “feminitzar la política” , que "a les dones se les jutge severament o al doble que als homes" . ( en la mateixa linia es recollia l'abril del 2008 en un article a EL PUBLICO .- Politicas para otra politica. )
Algunes de les reflexions de Cristine Lagarde i Elena Salgado, ministres d'economia de França i Espanya , anaven el sentit de l'esperança que suposa el moment que estem visquent . Al marge de la crisi que situa els valors femenins davant les finances i que es una oportunitat per situar els nostres pensaments i accions, ho manifestaven en el sentit de l'evolució que han fet les dones en l'ambit politic i professional . Deia una d'elles : les dones de 60 anys van haver de renunciar molt . Les de 40 també . Ara treballem perque les dones joves es situin on els hi pertoca"
El programa d'ahir va recordar-me alguns llibres interessants que reforcen aquesta necessària reflexió sobre les dones al segle XXI . Un moment històric on les dones han pres la paraula i la força . No obstant , ens queda camí a recorrer per la igualtaD'Antoni Guitiérrez-Rubí, "POLÍTICAS. Mujeres protagonistas de un poder diferenciado"
De Dolors Renau, “La voz pública de las mujeres” . http://blocmariadolorsrenau.blogspot.com/ . Renau considera que l'absència de les dones en la vida pública ha tingut greus conseqüències per al desenvolupament humà, i denuncia que el seu forçat silenci és, no sols una injustícia, sinó que ha promocionat una única concepció d’allò que constitueix l’ésser humà, quins són els seus valors, la seva cultura, i les seves prioritats.De Dolors Renau, “La voz pública de las mujeres” . http://blocmariadolorsrenau.blogspot.com/ . Renau considera que l'absència de les dones en la vida pública ha tingut greus conseqüències per al desenvolupament humà, i denuncia que el seu forçat silenci és, no sols una injustícia, sinó que ha promocionat una única concepció d’allò que constitueix l’ésser humà, quins són els seus valors, la seva cultura, i les seves prioritats.

D'Alain Touraine , "El Mon de les dones" L'autor considera que el paper de les dones en la societat actual esta relacionat amb el reforçament de la seva identitat femenina. Ell deia a TV3 : "les dones han pres la paraula"

Font:

http://milaarcarons.blogspot.com/

No hay comentarios: