Primavera

Primavera
Foto/ F.Leonart

sábado, 29 de noviembre de 2008

Enviat per Shara

Fernando Orden Rueda 2º de Bachillerato, de Ciencias de la Salud.
IES Bioclimático, de Badajoz. II Premio del II Concurso Nacional 'Carta a un maltratador', convocado por la Asociación 'Juntos contra la violencia doméstica'

Para ti, cabrón: Porque lo eres, porque la has humillado, porque la has menospreciado, porque la has golpeado, abofeteado, escupido, insultado… porque la has maltratado. ¿Por qué la maltratas? Dices que es su culpa, ¿verdad? Que es ella la que te saca de tus casillas, siempre contradiciendo y exigiendo dinero para cosas innecesarias o que detestas: detergente, bayetas, verduras… Es entonces, en medio de una discusión cuando tú, con tu 'método de disciplina' intentas educarla, para que aprenda. Encima lloriquea, si además vive de tu sueldo y tiene tanta suerte contigo, un hombre de ideas claras, respetable. ¿De qué se queja?Te lo diré: Se queja porque no vive, porque vive, pero muerta. Haces que se sienta fea, bruta, inferior, torpe… La acobardas, la empujas, le das patadas…, patadas que yo también sufría.
Hasta aquel último día. Eran las once de la mañana y mamá estaba sentada en el sofá, la mirada dispersa, la cara pálida, con ojeras. No había dormido en toda la noche, como otras muchas, por miedo a que llegaras, por pánico a que aparecieses y te apeteciera follarla (hacer el amor dirías) o darle una paliza con la que solías esconder la impotencia de tu borrachera. Ella seguía guapa a pesar de todo y yo me había quedado tranquilo y confortable con mis piernecitas dobladas. Ya había hecho la casa, fregado el suelo y planchado tu ropa. De repente, suena la cerradura, su mirada se dirige hacia la puerta y apareces tú: la camisa por fuera, sin corbata y ebrio. Como tantas veces. Mamá temblaba. Yo también. Ocurría casi cada día, pero no nos acostumbrábamos. En ocasiones ella se había preguntado: ¿y si hoy se le va la mano y me mata? La pobre creía que tenía que aguantar, en el fondo pensaba en parte era culpa suya, que tú eras bueno, le dabas un hogar y una vida y en cambio ella no conseguía hacer siempre bien lo que tú querías. Yo intentaba que ella viera cómo eres en realidad. Se lo explicaba porque quería huir de allí, irnos los dos…Mas, desafortunadamente, no conseguí hacerme entender.
Te acercaste y sudabas, todavía tenías ganas de fiesta. Mamá dijo que no era el momento ni la situación, suplicó que te acostases, estarías cansado. Pero tu realidad era otra. Crees que siempre puedes hacer lo que quieres. La forzaste, le agarraste las muñecas, la empujaste y la empotraste contra la pared. Como siempre, al final ella terminaba cediendo. Yo, a mi manera gritaba, decía: mamá no, no lo permitas. De repente me oyó. ¡Esta vez sí que no!–dijo para adentro-, sujetó tus manos, te propinó un buen codazo y logró escapar. Recuerdo cómo cambió tu cara en ese momento. Sorprendido, confuso, claro, porque ella jamás se había negado a nada.
Me puse contento antes de tiempo.
Porque tú no lo ibas a consentir. Era necesario el castigo para educarla. Cuando una mujer hace algo mal hay que enseñarla. Y lo que funciona mejor es la fuerza: puñetazo por la boca y patada por la barriga una y otra vez…
Y sucedió.
Mamá empezó a sangrar. Con cada golpe, yo tropezaba contra sus paredes. Agarraba su útero con mis manitas tan pequeñas todavía porque quería vivir. Salía la sangre y yo me debilitaba. Me dolía todo y me dolía también el cuerpo de mamá. Creo que sufrí alguna rotura mientras ella caía desmayada en un charco de sangre.
Por ti nunca llegué a nacer. Nunca pude pronunciar la palabra mamá. Maltrataste a mi madre y me asesinaste a mí.
Y ahora me dirijo a tí. Esta carta es para tí, cabrón: por ella, por la que debió ser mi madre y nunca tuvo un hijo. También por mí que sólo fui un feto a quien negaste el derecho a la vida.
Pero en el fondo, ¿sabes?, algo me alegra. Mamá se fue. Muy triste, pero serenamente, sin violencia, te denunció y dejó que la justicia decidiera tu destino. Y otra cosa: nunca tuve que llevar tu nombre ni llamarte papá. Ni saber que otros hijos felices de padres humanos señalaban al mío porque en el barrio todos sabían que tú eres un maltratador. Y como todos ellos, un hombre débil. Una alimaña. Un cabrón.

miércoles, 26 de noviembre de 2008


Ahir 25 de novembre , Dia Internacional contra la violència de Gènere a Cubelles molta gent es va apropar a la plaça del Ajuntament on es va celebrar un acta molt emotiu.
Mª Lluïsa Romero alcaldessa de Cubelles va llegir el Manifest adient per aquesta ocasió i va fer referència a les dones que fins a dia d’avui han mort en mans de les seves parelles. A continuació es van encendre unes espelmes que van ser emplaçades com a petita ofrena al centre de la plaça, per part d´entitats,regidors ,grups polítics i veïns assistents al acta.
També Pizzicato va oferir un emotiu Imagine musical i lectures de escrits llegits per nens i nenes del citat grup. Finalment una emotiva lectura per part del Grup de Teatre Casal de Cultura ,d´una lectura dramatitzada titulada Flors al desert, escrita per la directora del grup, Montserrat Lago. Els textos han estat llegits per Angie Raspall, Montse Antó, Antònia Saumell, Pilar Mallofré, Dani Fonoll i Salvador Estalella. referent a la massacra de dones a Ciutat Juarez ( Mexic) va colpejar a la resta de la gent present.
A la plaça feia molt fred ,la gelor acompanyava i oferia un attrezzo adient per la ocasió plena de tristesa !
Font: Diari de Cubelles

lunes, 24 de noviembre de 2008

Avui a DIARI DE CUBELLES
DIA A DIA
Xavier Grau Regidor de l'Ajuntament de Cubelles
LA NOSTRA VERGONYA QUOTIDIANA
25 de novembre Dia Internacional de la Violència contra les dones i les nenes

A http://www.observatorioviolencia.org/
El 13% de los condenados por violencia de género en el País Vasco reincide en su conducta; Casi 400 hombres han sido condenados en cinco meses por malos tratos en la Región de Murcia; Londres planea eximir del cargo de asesinato a las víctimas de maltrato prolongado que maten a su agresor; La ONU alerta de que la violencia contra mujeres aumenta feminización del Sida;
A http://www.edualter.org/material/dona/8mar%E72005/index.htm
Violència contra les dones Marc conceptual de la "violència de gènere" Violència contra les dones als països del Sud.
Exemples de violència vers les dones en dos àmbits socials: el món laboral i la comunitat
La violència contra les Dones també afecta les Noies Joves
Tractament informatiu de la Violència contra les dones. Proposta didàctica.
El mite com a construcció simbòlica dels estereotips sexistes. Proposta didàctica. Algunos mitos que legitiman y perpetuan la violencia hacia las mujeres Els tallers de prevenció de relacions abusives Materiales para trabajar el 25 de noviembre "Dia internacional para la eliminación de la violencia hacia la MUJER"

A http://www.acim.es/
Uno de los casos más conocidos de redes pedófilas que han operado a través de Internet es el llamado Wonderland Club (Club de las Maravillas). Esta red tenía presencia en al menos doce países.
PER TREBALLAR A BARCELONA
25 de NOVEMBRE. Manifestació Betlem,Wednesday 19 November, 2008 Descarrega’t El cartell i el i el manifestDia Internacional de la no violència contra les dones i les nenesA les 7 a Canaletes i a les 8 a la Plaça Sant Jaume
VINDIQUEM EL NOSTRE COS I LA NOSTRA VIDA
PEL DRET DE LES DONES I LES NENES A VIURE SENSE VIOLÈNCIA
PER TREBALLAR A CUBELLES
http://doneslafita.blogspot.com/
I PER LLEGIR...
Susan Brogger
"...Y libranos del amor"
Barcelona, Caralt 1978.
PER ESCOLTAR
Ani DiFranco

Lost and Delirious - Ani DiFranco - You Had Time


DIA A DIA .- 52
http://diaridecubelles.blogspot.com/

domingo, 23 de noviembre de 2008



PROYECCIÓN DE LA PELÍCULA
"VOGLIAMO ANCHE LE ROSE" (2007) DE ALINA MARAZZI
Con ocasión de la celebración del Día Internacional contra la Violencia de Género, el próximo martes 25 de noviembre a las 19:00 h, en el Instituto Italiano de Cultura de Barcelona (ptge. Méndez Vigo 5), bajo el patrocinio del Consulado General de Italia en Barcelona, se proyectará la película Vogliamo anche le rose de Alina Marazzi.
Entrada gratuita / Aforo limitado
Lugar: Istituto Italiano di Cultura // ptge. Méndez Vigo 5 (CP 08009 Barcelona)


DONES ICV i L’ ASSOCIACIÓ D’ HOSTELERIA I COMERÇ DE CUBELLES EN CONTRA DE LA VIOLÈNCIA MASCLISTA

Sota el lema, “Ja prou! Contra la violència masclista, penja’t el llaç”, Dones amb Iniciativa, juntament amb l’ Associació d’ Hosteleria i Comerç de Cubelles, repartiran prop de 700 llaços de color lila, el dimarts 25 de novembre, en contra de la violència de gènere.
Els llaços, es podran trobar en els següents establiments:
El racó de la vila, Drogueria La Font, Kloe Shop, Ferreteria Fonoll, Ferreteria Perelló, Bar Poliesportiu, Sol & Stetic, New Joves, Papereria Deco, Pastisseria Vilamajó, Xarcuteria Àngels, Lencería y Moda Sara i Tintoreria Mareva.
Enviat per Dones amb Iniciativa
(fotos arxiu La Fita)
Conferencia –col·loqui
Parlem-ne de la Violència de Gènere?

viernes, 21 de noviembre de 2008



Xerrada col·loqui


Parlem-ne de la Violència de Gènere ?


Organitza : Associació de Dones La Fita
Dia : dissabte ,22 de novembre
Hora: a les 19h
Lloc: Centre Social de Cubelles

A càrrec de Mª José Rojas Bujalance
Advocada especialitzada en Dret Civil i Matrimonial
i Sonia Pastor i Conchita Cubillo
Mossas d´Esquadra de Vilanova

Cubelles,22 de novembre 2008

jueves, 20 de noviembre de 2008

25 DE NOVEMBRE DE 2008

Dia Internacional de la no violència contra les dones i les nenes

A les 7 a Canaletes i a les 8 a la Plaça Sant Jaume


VINDIQUEM EL NOSTRE COS I LA NOSTRA VIDA


PEL DRET DE LES DONES I LES NENES A VIURE SENSE VIOLÈNCIA

XARXA DE DONES PER LA NO VIOLÈNCIA.

Descarrega’t El cartell i el i el manifest

Barcelona, novembre 2008.

caladona@caladona.org
20, 21 i 22 de novembre: IV FÒRUM CONTRA LES VIOLÈNCIES DE GÈNERE

Dins d’aquest IV Fòrum obrim enguany el I Fòrum Internacional contra les violències de gènere, amb l’objectiu de crear un espai on les diferents xarxes de l’Estat espanyol i d’Europa puguem intercanviar experiències, idees i arribar a accions conjuntes. Aquest espai serà el dijous 20 a la tarda, amb tres seminaris simultanis i una Conferència amb Montserrat Comas d’Argemir i Teresa Freixes.
Les activitats del divendres 21 al matí estan especialment orientades al jovent i comptem amb 486 inscripcions. El divendres tarda i dissabte 22 estarà dedicat al ciutadania en general.
L’objectiu és generar una reflexió crítica al voltant dels diversos espais socialitzadors o expressions culturals, com poden ser el cinema, la premsa o la música que perpetuen les relacions desiguals i la discriminació vers les dones i, alhora, veure què podem fer i quines eines tenim com a dones i homes per a lluitar contra la violència de gènere.
Així doncs, durant el 20, 21 i 22 de novembre de 2008, el IV Fòrum contra les
violències de gènere i el I Fòrum Internacional, es convertiran, en un
espai per “trencar el silenci” a través de la participació activa de totes les
persones assistents, i tindrà el seu punt àlgid en la CLOENDA

US HI ESPEREM A TOTES I TOTS !!!
TRENQUEM EL SILENCI !!!
PROU AGRESSIONS !!!

La participació al fòrum és completament gratuïta i està oberta a totes aquelles persones que hi estiguin interessades i resta oberta també a totes aquelles que vulgueu participar com a voluntàries: prouviolencia@pangea.org o tel. 627 398 316
CLOENDA FÒRUM
19.15 h

Acte homenatge a les dones assassinades i maltractades
Lectura del manifest de la Plataforma
a càrrec de
JUDIT MASCÓ
BIG MAMA
DONES DE BLANC

Enviat per

Ca la Dona

caladona@caladona.org

miércoles, 19 de noviembre de 2008

Si voleu enviar petits articles,poesies,texts en cas d’articles d’altres mitjans s’ha d’incloure la font, també informacions relacionades amb les activitats de les vostres Entitats ,només teniu que enviar un mail

dones_lafita@yahoo.es

lunes, 17 de noviembre de 2008

Taller per a dones, el 20 de novembre
Font: Ràdio Cubelles ,http://www.radiocubelles.net/

Emmarcat dins la programació del 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència vers les dones
El proper 20 de novembre Cubelles acollirà el taller per a dones “Connecta amb les teves emocions”, organitzat pel Programa Dona del Consell Comarcal del Garraf.
El taller, adreçat a dones interessades en treballar les seves emocions, és gratuït però cal fer la inscripció a Serveis Socials de l'Ajuntament de Cubelles: 938952457 o a l'Àrea de Serveis Socials i Sanitat del Consell Comarcal del Garraf: 938100410.

Xerrada col·loqui

Parlem-ne de la Violència de Gènere ?

Organitza : Associació de Dones La Fita
Dia : dissabte ,22 de novembre
Hora: a les 19h
Lloc: Centre Social

A càrrec de Mª José Rojas Bujalance

Advocada especialitzada en Dret Civil i Matrimonial

Cubelles,22 de novembre 2008

domingo, 16 de noviembre de 2008



Remedios Varo (1908-1963) : D’Anglès a Mèxic
Homenatge a l’artista en el centenari del seu naixement

Dimecres 19 de novembre
a les 19.00 hores
Sala Gran (3ª Planta)

Recetas, pócimas, retortas: Alquímia y creación en la obra de Remedios Varo.

A càrrec de María José González Madrid.

Professora d’història de l’Art de la Universitat de Barcelona i membre de Duoda. Ha realitzat diferents treballs d’investigació sobre les dones artistes en el context de les avantguardes a Catalunya i a l’estat espanyol., així com sobre els artistes exiliats a Mèxic després de la guerra civil.
cicle Novembre Vaca
festival de teatre, dansa, poesia i música

Divendres 21 i Dissabte 22 de novembre
a les 21.00 hores
La Cuina (Vestíbul edifici Bonnemaison) Espectacle en català

Mnemosina.
Teatre - música Teatre – música Teatre – música Teatre – música Teatre – música


Dramatúrgia i Intèrpret: Esther Pallejà Lozano
Direcció: Silvia Ferrando i Esther Pallejà


conferències i feminaris: Noves famílies

Dimarts 18 de novembre
a las 19:00h
Sala Gran (3ª planta)

Nuevas familias. Una investigación con hijos de madres monoparentales y de madres lesbianas.

A càrrec de Claudia Truzzoli,

Psicoanalista i escriptora. Especialitzada en estudis de gènere, treballa diferents temes de sexualitat, identitat i violència, des d’una perspectiva feminista. Ha publicat “El sexo bajo sospecha”. Como a promotora de salut del CAPs imparteix cursos de sexualitat, conferències i tallers en associacions de dones, PIAD’s, ajuntaments, i centres cívics.

més informació a...

Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison

Sant Pere més baix, 7 2a planta ▪ 08003

Barcelona/Tel. 93 268 42 18 ▪ Fax 93 315 14 32

comunicacio@bonnemaison-ccd.org http://www.bonnemaison-ccd.org/



viernes, 14 de noviembre de 2008

La violència manifestada per part d’homes cap a les seves dones,per part dels fills cap a les mares,que potser son més febles en un primer moment a reconeixer el fet i més tard assumeixen que han segut maltractades . Tenim una majoria de dones maltractades i també nens i nenes per pares que no mereixen aquest nom associat a estimar als seus fills i no a agredir,no correspon.

Urgències de hospitals fan menció de entrades de nens i nenes amb maltractes evidents i de dones que amb una mica de sort no han mort i no entren a format part de les estadístiques de les morts ocasionades per aquets fets violents. El 25 de novembre ,demanem politiques al respecte i recursos veritablement viables i que suposin eradicar aquets fets violents que avergonyeixen a la societat d´avui .

Associació Dones La Fita


Xerrada col·loqui

Parlem-ne de la Violència de Gènere ?

Organitza : Associació de Dones La Fita
Dia : dissabte ,22 de novembre
Hora: a les 19h
Lloc: Centre Social de Cubelles

A càrrec de Mª José Rojas Bujalance

Advocada especialitzada en Dret Civil i Matrimonial

Cubelles,22 de novembre 2008

Campaña por la No Violencia de Género

Méclate Conmigo / Barreja’t amb Mi
y la Asociación Por Derecho Propio


Se suma a la Campaña contra la Violencia de Género promovida
por la Red Internacional de Mujeres de la Asociación de Radios
Comunitarias (AMARC),
Como mujeres activistas contra la violencia denunciamos la
violencia de género en los medios de comunicación para
transformarlos en catalizadores que contribuyan a terminar la
violencia contra las mujeres
Porque:
Los medios de comunicación son un instrumento para combatir la
violencia contra las mujeres
La violencia contra las mujeres mostrada en los medios de
comunicación tiende a “normalizar” esta violencia
Y porque, como mujeres migradas, estamos convencidas de que:
Es violencia que te quiten y/o recorten tus derechos
Es violencia el rechazo social
Es violencia no ser escuchadas
Es violencia la desigualdad de oportunidades
Es violencia la persecución legal y administrativa
Es violencia que te discriminen
Es violencia perder tu lugar social y laboral
Es violencia que tu condición de mujer extranjera te invisibilice
Es violencia que te empujen a abandonar tus motivaciones, tus
proyectos y tus deseos

Te invitamos a involucrarte en esta campaña
- a través de nuestro programa de radio
- dejando mensajes en asporderechopropio@yahoo.es
- acercando poesías, textos, músicas
- reflexionando y contribuyendo a la reflexión sobre estos temas
- construyendo slogans
- transformando pensamientos en palabras y acciones
- difundiendo esta campaña

Asociación Por Derecho Propio
678 984 917
asporderechopropio@yahoo.es
porderechopropio.blogspot.com
25 DE NOVEMBRE
DIA INTERNACIONAL DE LA NO- VIOLÈNCIA
CONTRA LES DONES I LES NENES

Vindiquem el nostre cos i la nostra vida

Pel dret de les dones i les nenes a viure sense violència

La violència no permet triar, s'enfronta al desig i a la llibertat de les dones.
És el cos el que pateix els abusos despietats de les violències, és colpejat, abusat, violat, mutilat, humiliat i violentat.

Ens recuperem tornant-lo a habitar i apropiant-nos d'ell. Es fa imprescindible parlar del cos, de la sexualitat i del poder; perquè és a través de l'exercici despietat del poder patriarcal que es viola un dels més importants drets dels éssers humans: la seva intimitat corporal, la seva autonomia, la seva llibertat per a decidir amb qui es té o no una relació afectiva, eròtica o sexual i de quines maneres.

La defensa del dret a gaudir i experimentar amb el propi cos es vista com una provocació per part de certs sectors que ens neguen el dret a decidir. La reacció d'oposició a l'afirmació pública del plaer femení també s'exerceix mitjançant la violència perquè el cos de les dones continua sent territori colonitzat i espai de disputa del patriarcat.

El fet que l'arbitri del que "es pot" i "no es pot" fer amb el nostre cos segueixi estant en mans d'un aparell de poder que parla per nosaltres, decideix per nosaltres i executa contra nosaltres, comporta el risc d'alienació i de privar-nos de la sobirania més elemental, la del nostre territori més íntim: el cos.

El dret al cos significa poder disposar d'ell en tots i cadascun dels espais i temps de la vida sense cap tipus d'imposició.

Creem un cultura no-violenta quan qüestionem normes i costums, el llenguatge i les diverses expressions de la cultura patriarcal basades en l'ús del poder, la repressió, el terrorisme, les guerres i l'extermini de les persones per raons de gènere, ètnia o religió, opció sexual.

La ciutadania de les dones comença, es desenvolupa i culmina en els nostres cossos, territori personal i privat sobre el qual hem d'estar capacitades per a adoptar decisions sobiranes, és a dir, lliures de coacció o violència.

El control i la cura del propi cos constitueix un element central pel feminisme, i és un principi ètic polític no negociable.La violència masclista contra les dones i contra les nenes (que encara està molt més invisibilitzada que l'exercida contra les dones adultes) impedeix la nostra ciutadania i curadania plena, desconeix la nostra qualitat de subjectes de drets, i atempta directament contra el nostre dret a la salut i a la vida.

Per això, aquest 25 de novembre, una vegada més i junt amb les dones de tot el planeta...

Vindiquem:
El dret a una vida digna
El dret a la llibertat i seguretat personals
El dret a gaudir del més alt nivell de salut
El dret al propi cos i el dret a decidir
El dret a no ser sotmesa a tortures
El dret a no ser objecte d'ingerències arbitràries de cap mena
El dret a la llibertat de pensament, consciència i opció sexual
El dret a controlar la nostra pròpia fecunditat
El dret a la privadesa
El dret a viure sense violències

Xarxa de Dones per la No-Violència-

- SecretariaCa la Donahttp://www.caladona.org/
Casp, 38, principal, 08010
Barcelona
telèfon 934 127 161 i fax 934 123 996


Ca la Dona caladona@caladona.org

miércoles, 12 de noviembre de 2008

Enviat a Dones La Fita.....

A càrrec d’ Elsa Punset, Master en Filosofia i Periodisme, Coordinadora de l’Informe sobre Educació Social i Emocional al Món

Destinat a persones compromeses en el camp social i humanitari

Contingut : L’aprenentatge de l’amor . Les trampes del model depenent/dominant . El respecte dels límits . Les emocions negatives, diferències entre homes i dones . El desaprenentatge i les emocions positives .

Data: Dimarts 25 de novembre de 2008

Lloc: Sala Noble Casa Olivella. Pl. De la vila,12

Horari: De 10h. a 14h.
Primera sessió 10h a 11,35h
11,35h. Pausa Café
12h lectura del manifest
Segona sessió 12,15h a 14h


Butlleta d’inscripció
___________________________________________________________________________


NOM.............................................................................................

COGNOM.....................................................................................

ADREÇA......................................................................................

POBLACIÓ..................................................................................

CODI POSTAL............................................................................

TELÈFON....................................................................................

ADREÇA ELECTRÒNICA..........................................................

SERVEI O ENTITAT...................................................................

Necessitaré Servei de canguratge si no

Edat criatures...........................................

Remeteu aquesta butlleta d’inscripció a l’Espai d’Equitat
c/ col·legi, 29 local 11 baixos 08800 vilanova i la geltrú
Tel. 93 816 90 02
mitjançant el fax 93 8142425 o el correu electrònicequitat@vilanova.cat

Inscripció gratuïta.

Places limitades

lunes, 10 de noviembre de 2008



Aliments + Hàbits saludables ---------> no al insomni ?


Menjar bé i dormir bé



Conferencia col·loqui

a càrrec de Assumpció Roset i Elias


Doctora en Farmàcia Llicenciada en C.Biològiques.Diplomada en Nutrició Aplicada
Ex- directora Programa d´Educació per la Salut i l´Escola i del programa de seguiment de menjadors escolars de la Generalitat de Catalunya.Membre de la Vocalia d´alimentació de Col-legi de Farmaceutics de Barcelona.
Dia : 15 novembre
Hora : 18 h
Lloc : Centre Social de Cubelles(Hotel d´Entitats)
Organitza : Associació de Dones La Fita

lunes, 3 de noviembre de 2008


Informacions de Activitats al Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison


CICLE LITERATURA I DONA

Bruixes i fades, les dones de Maria-Mercè Marçal


Una de les poetes més destacades de la literatura catalana dels darrers temps, Maria-Mercè Marçal va treballar tant en el camp cultural com en el polític. En el desè aniversari de la seva mort, analitzem la seva obra, el seu imaginari i el paper que hi van tenir les dones.
A càrrec de Mercè Otero Vidal, pedagoga i crítica literària (Fundació Maria Mercè Marçal)
Dimecres 5 de novembre a les 19.30 h
Per telèfon : 93 323 77 90
Golferichs Centre Cívic (Gran Via, 491
Dimarts 4 de novembre
a les 19hores
Sala Gran (3a planta)
Presentació del llibre: La huella liberada d’ Iris M. Zavala

Una col·lecció de dinou assaigs en relació a l’obra assagística, poètica i novel·lística de l’autora , amb un Ficcionari Zavalià de Zulema Moret, que rescata el lèxic de la seva obra y les diverses perspectives y significats de cada paraula.

Iris M. Zavala, Escriptora, assagista i teòrica de la cultura. Doctora en Filosofia i Lletres per la Universidad de Salamanca

Intervindran:

Julia Manzano, Dra. en filosofia, assagista i col·laboradora del volum.
Zulema Moret, Dra. en filosofia i lletres i Catedràtica de literatura. Editora del llibre, poeta i assagista.
Amb la presència de l’autora
Dimecres 5 de novembre
a les 19hores
La Cuina (Vestíbul de l’edifici Bonnemaison)

CONFERÈNCIA
Un ocàs de la política?

Ida Dominjianni parlarà del sentit que té avui la política de les dones en relació a la crisi política que s’està notant en la democràcia actual. La periodista i filòsofa té un gran talent per llegir políticament la realitat canviant dels nostres temps i sobretot està atenta a interpretar l’aportació de les dones a la política.

A càrrec de:

Ida Dominjianni, periodista implicada en la política de les dones a Itàlia i, en concret, molt vinculada a la Llibreria de les Dones de Milà. És periodista, filòsofa i assagista.

L’acte serà presentat i traduït per Maria-Milagros Rivera, professora d’història al departament d’història Medieval, Paleografia i Diplomàtica, i membre de DUODA.

Organitza:
DUODA Centre de Recerca de la Universitat de Barcelona . Col·laboren: Parc Científic UB, Llibreria Pròleg – Llibreria de les dones, la Diputació de Barcelona i el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison
Dijous 6 de novembre
a les 18.00h
Biblioteca Francesca Bonnemaison
(Edifici Bonnemaison 1a. Planta)

ACTIVITAT INFANTIL A L’ENTORN DE L’EXPOSICIÓ Qui té roba per rentar?
Històries de Bugaderes.

Basada en el conte La rebel·lió de les Bugaderes, una història que és, alhora, un teixit d’històries en relació a l’ofici de rentar la roba.

Espectacle a càrrec de
Núria Teixidó i Navarro, educadora en el lleure i l’educació ambiental. Forma part del projecte educatiu Can Rossell Natura.
Dijous 6 de novembre
a les 19hores
Sala Trobada (2a planta)
Inauguració de l’exposició Viatge a Ítaca de Montse Pérez

El Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison, en el seu objectiu d’ajudar a les dones creadores, va obrir l’espai Trobada a joves amb inquietuds per tal que mostrin l’obra en la que treballen. Ara presentem el Viatge a Ítaca de Montse Pérez, una recerca de la relació existent entre la costura i la pintura, entre un fer artesanal i un altra artístic.

A Viatge a Ítacaa través de les diferents textures, la trama, l’ordit, i els fils intento que les emocions o els pensaments concrets o irracionals que he rebut de les imatges o de la meva pròpia imaginació es transmetin als materials amb els quals treballo, no només pictòricament parlant, si no a més, conceptualment.”
Montse Pérez
Dissabte 8 de novembre
a les 11.00 hores
La Sala Teatre (Vestíbul Edifici Bonnemaison)

Remedios Varo (1908-1963) : D’Anglès a Mèxic .
Homenatge a l’artista en el centenari del seu naixement


Conferència:
Journeys of Possibility (Camins de Possibilitat)
Amb pintures plenes d’imatges de figures emmascarades i d'artilugis de viatge meravellosos, Varo va crear mons de possibilitat surreal en els que els personatges s’aventuren en exploracions imaginatives dels possible.

A càrrec de Janet Kaplan – Moore College of Art and Design, Philadelphia.

+ Informació en document adjunt.
Dissabte 8 de novembre
a les 21.00 hores
La Sala Teatre (Vestíbul edifici Bonnemaison) Espectacle en castellà - cicle Novembre Vaca

Viajeras de la Memoria. Danza – música – vídeo. Danza – música – vídeo.

Tres intérpretes, son las creadoras y re-creadoras de las historias..., protagonistas de los recuerdos, de las vivencias más profundas y menos trascendentes... que cualquiera de nuestras abuelas haya podido experimentar. Las intérpretes transitan a través del movimiento, la música y el entorno visual, lugares inexistentes, lugares que aparecen y desaparecen a golpe de pestañazo, sucedidos estos, unos detrás de otros, o paralelos, o simultáneamente… lugares que se presentan a través de recorridos creados en tiempo y espacio presente.

Idea original y dirección: Sara García Guisado
Producción: TALIKATAO SL, Cía. NadaQueVer
Informació http://www.bonnemaison-ccd.org/